fredag 23 april 2010

Dunderväder och underblomma


Det har varit mycket nyckfullt väder de sista dagarna. Snö, hagel, minusgrader sol och frost.
Har varir orolig för sådderna och trumpetblommorna i växthuset. Så det har gått åt fiberduk occh bubbelplast. Måste säga att bubbelplast är otroligt effektivt. Det ska vara den mjuka följsamma vilket jag har haft turen att få tag på på jobbet som skulle slängas.Skolade om Underträden eller Ricin som den även heter,
i förra veckan och de har kommit upp långt.
Är osäker om det är "Gibsonii" eller "Impala" eftersom vi fick dessa plantor av en väninna som i sin tur fick en planta av oss för ett några år sedan, som hon tog frön av och gav till sin mamma, som i sin tur tog frön av och gav tillbaks till sin dotter som hon i sin tur sådde i år.... puh! Hängde ni med?
Ricinen är jättevacker att sätta som centrumblomma i planteringar och får en mörk kopparröd färg.

Lite fakta om Underträdet eller Ricin
(ricinus communis)

Höjd 125 cm

Är en av de pampigaste ettåriga växter man kan odla. Man kan också odla dem i stora urnor som placeras ljust och svalt under vintern. Är egentligen ett flerårigt litet träd och har sitt ursprung i nordöstra Afrika. Får magnifika stora sköldliknande handflikiga blad i rött eller grönt samt vackra blommor. Efter blomning bildas en dekorativ mjukt taggig frökapsel. De stora vackert marmorerade fröna är mycket giftiga. När fröna är mogna så exploderar kapseln ljudligt och fröna kastas iväg flera meter. På medeltiden kallades Underträdet för Palma Christi vilket betyder Kristi hand. Blommar juni-augusti. Trivs bäst i varma och skyddade lägen.


Halvhärdig annuell - Hos oss ettårig växt med längre utvecklingstid, förkultiveras inomhus under 1-2 månader före utplantering.

Normalsådd - Fröet bör täckas med ett jordlager som motsvarar dubbla fröets tjocklek.

En växt som jag rekomenderar.

*
Och Pionvallmon som jag satte i slutet av mars tuffar på så sakteligen.

Luktärterna har skjutit iväg rejält.


Ha en skön fredag och en bra start på helgen.

Kram
Pella

2 kommentarer:

 1. Hejdu hinner med en liten hälsning nu innan skolan börjar. Kul att läsa om Ricin ska kolla mer på det sedan. Så behändigt ni har ordnat med frötagning :-) Växten är säkert dyr om man ska köpa plantan. Tack för tipset om bubbelplast! Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Ja, visst har vädret varit nyckfullt de senaste dagarna, men jag tror att ni har varit värre drabbade än vi. Vi har sluppit snö och nederbörd och här har det mest varit mulet och kallt, men nu skiner äntligen solen igen :-).

  Vad spännande det var att få veta lite mer om ricin-blomman, det är en blomma som gått mig förbi! Kanske skulle jag känna igen den om jag såg den, vi får se om jag gör det när din blommar :-).

  Ha en skön helg!

  Många kramar
  Beatrice

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!