torsdag 29 april 2010

De små marodörena....
(hjärtbergenia)

Ett för oss självklart inslag när man bor på landet är att det finns gårdsdkatter. Det är ju ett måste annars blir mössen en sanitär olägenhet. Och katterna kan också tyvärr bli det, om de befinner sig på fel plats. Av alla de tunnland mark och trädgård så ska de självklart vara i mina rabatter.


Och hönsen som ibland är inne i trädgården ska också vara i mina rabatter...... Suck!
Och nu då plantorna är i ett känsligt skede innan de har hunnit etablera sig så måste jag skydda dem. Och jag fick ta till lite drastiska saker. Tidigare har jag använt mig av ett granulat som ska hålla katterna borta från rabatten. Detta har dragits in av tillverkaren då de missat att ansöka om tillstånd för försäljning vad jag förstod av plantskolan. Men de tipsade mig om att man kunde använda kryddnejlika. Fast man måste upprepa det ofta. Provade att hälla massor av det på täckbarken, och inväntade katterna.... de var på väg ut i rabatten och stannade och fnös. Usch! vad det luktade konstigt.


Och i morse när jag stod och inväntade dem så kom de springandes och var på väg ut.
STOPP! Det hade slutat att verka redan. Fast det var de lite äldre kryddorna jag använde mig av.
Så det var bara till att hämta de färska tills jag har kommit på något annat.

Och så till hönsen.....


De gillar att ta sig ett sandbad då vår jord innehåller mycket sand (Därav täckbarken för att hålla fuktan kvar) och de är inte snälla mot växterna så jag fick tillverka kupoler av hönsnät som jag förankrade med tältpinnar.

Och i vintras så stod det krukor ute som frös sönder i botten, och dessa har jag trätt över våra små rosenplantor som höll på att bli helt demolerade av hönsen. Så förhoppningsvis får de stå lite skyddat tills de vuxit till sig.


Vad gör man inte för sina blommor och växter för att de ska få leva....


Kram
Pella


9 kommentarer:

 1. Ibland når man inte sin a avsikter... huvudsaken är att man gör något för att skydda sina vänner... det kan gälla att medla utan att göra någon illa... Ibland så lyckas man t.o.m. över förvänta. Och visst är detta det som gör att man fortsätter sträva efter att göra så gott man kan. Är det verkligen årets Bergenia? Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Skam den som ger sig...
  Ja det är årets bergenia och den står i den rabatten jag tagit bilderna på.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 4. Åh, så mycket vackra bilder du har i dina inlägg, det var ett tag sedan jag kikade in.
  Ja du, det gäller att vara uppfinningsrik när man har djur och ändå vill ha det fint i trädgården ;))
  Numera har jag inte höns och katten har inte lämnat några värre spår i landen, däremot har hunden en förkärlek för att lyfta benet mot mina små raringar och under en torkperiod som vi haft ett tag nu så får jag passa noga så inte de kvävs av skvalandet...
  Som sagt "vad gör man inte..."
  Kram Allis

  SvaraRadera
 5. Katter och hundar kan vara de mest hopplösa rabattförstörare, har precis som du en rabatt med sandig jord upp mot huset. Har faktiskt bestämt mig för att ta bort den, just när salvian blivit stor gräver en katt ett sandbad eller hunden gräver efter en mus..allt gott/sophia

  SvaraRadera
 6. Hej Pella!
  Vi har ju en del katter i omgivningarna också. Här kommer dagens tips. Jag klipper hönsnät i lagom stora bitar och sätter fast dem i jorden med en "gaffelpinne" vet inte vad de heter men de ser ut som ett långt u. Katterna brukar inte gilla att gå på det så det funkar här.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. Katter ger jag inte mycket för, inte heller småfåglar som gör "badhålor" i mina rabatter. Hunden vår försöker vi hålla koll på och av o till sätte rjag upp små staket för att hålla henne från de växter jag är mest rädd om. Hon har vissa favoritställen.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Ja, de där djuren:) De kan ställa till det både här och där, men utan dem vill man inte va´:)

  Fortsatt fin helg!

  Rebecca

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar blogg och underbara bilder Pella!, här kommer jag "vara" mkt och titta =) Kram Maria (och Benji)

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!