lördag 8 maj 2010

Fläcklungört och 'close-up' bilder






Efter två dagar med vindar av stundtals kulingstyrka och en natt med regn är det nu vindstilla. Har varit ute i trädgården och kikat runt lite hur det stod till med blommorna.

Men först så måste jag berätta om Fläcklungörten som är mycket lik lungörten.
Läste om den att den är sällsynt, växer vilt bara på ett fåtal ställen i Skåne. Vi är då lyckligt lottade att den finns i trädgården och parken och den förökar sig själv. jag kan inte svara på hur den har kommit in i trädgården, då den finns lite här och där. Jag har tagit ett skott och satt i ena rabatten, det är det enda.
Detta står på 'Den virtuella floran' om Fläcklungört;

( Bilderna är mina egna )

Fläcklungört

Pulmonaria officinalis L.


Beskrivning. Fläcklungört är en flerårig, hårig ört med vitfläckiga blad och rödaktiga till blå eller violetta blommor. Stjälken är upprätt och ogrenad med strävhåriga blad. De långskaftade rosettbladen är äggformade till hjärtlika och utvecklas först efter blomningen. Stjälkbladen är kortskaftade eller stjälkomfattande, avlånga, men vanligen bara omkring dubbelt så långa som breda. Fläcklungört blommar i maj-juni. Blommorna sitter samlade i fåblommiga knippen och blomställningen är ganska tätt körtelhårig. Blommans foder är femflikat med korta och trubbiga flikar. Kronan är trattlik, först rödaktig, senare blå eller violett. Delfrukterna är släta och har ett köttigt bihang vid basen.


Fläcklungört är mycket lik lungört (P. obscura) men den senare har ofläckade blad. Arten smalbladig lungört (P. angustifolia) har lansettlika stjälk- och basalblad.


Utbredning. Fläcklungört förekommer sällsynt i Skåne, den växer i lövskogar men ofta på något torrare och öppnare mark än lungört (P. obscura). Första fynduppgift är från Skåne och publicerades i Botaniska Notiser 1894 (Nordstedt 1920). Enligt artikeln påträffades arten under en exkursion den 16 maj 1894, exemplar som insamlades vid det tillfället finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Etymologi. Artnamnet officinalis kommer av latinets officina (verkstad, apotek) och syftar på artens användning som läkeväxt. Svenska namnet fläcklungört syftar på de vitfläckiga bladen.


*************************************

Sen var jag ute och tog lite "close-up" bilder på lite andra blommor. De är lite regntyngda men jag tycker att det är så vackert.

De orangea Kejsarkronorna har slagit ut, och de gula är på gång, det står små grupper utmed kanten av parkdelens gräsmatta och på dessa år vi har bott här så har vi haft max 2 mullvadsbunkar. Det är effektivt mot mullvadar.


Några näpna tulpaner som har kommit tillbaka igen. När vi flyttade till gården så hade jag lite blandade tulpanlökar liggandes och dessa satte jag i parkdelen. de kom upp första våren men sen har jag inte sett dem. Så nu till min stora glädje har de visat sig igen.


Och så mina primulor som jag har samplanterat.....






Och nu ska jag med handen på hjärtat säga att jag verkligen skäms......
Vi har flyttat på rosenbuskarna som växte på innergården tidigare då jag inte tyckte att de harmonierade med de övriga blommorna. och då fick även de röda tulpanerna flytta, för jag gillade inte den röda färgen, och inte tulpanerna heller.......


Och så kom min trädgårdspånyttfödelse.......


Ser i år trädgården med nya ögon, och när jag ser denna regnvåta bukett som står i rabatten så blir jag varm inombords,




Hur kan jag har tyckt illa om dessa vackra blommor.....


De är som siden, så vackra. Ju mer jag ser på dem ju mer faschinerad blir jag.

Förlåt........


Kram
Pella

5 kommentarer:

  1. Underbara bilder du visar jag beundrar alla med gröna fingrar..
    mina blir de av färg thihi..
    Ha en skön helg trots regn o rusk
    kram
    wivi

    SvaraRadera
  2. Så vackra bilder och växtlighet. Blomster är bland det finaste som finns. Det är det som ger krydda åt tillvaron... Bara tänk hur en blomma kan ge färg åt, glädja, muntra upp förgylla vardagen. Då vi saknar ord kan det räcka med en blomma, för med en blomma behövs inga ord. Dina tulpaner är verkligen vackra. Hos mig får blommorna oftast slå rot där de önskar. Där de dyker upp är ju en plats som de själva har valt och då trivs de kanske som bäst ;-)

    SvaraRadera
  3. Jaha, fler som har fotat regndroppar. De blir ju så fint!

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Du tar underbara bilder, man kan tro att det är taget ur en fin trädgårdsbok....Önskar dig en sköön söndag! kram Therese

    SvaraRadera
  5. Vilken underbar blogg och underbara bilder Pella!, här kommer jag "vara" mkt och titta =) Kram Maria (och Benji)

    SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!