tisdag 25 maj 2010

Biologisk krigsföring i växthuset och tionde bilden

Tyckte att bladlössen var tidiga i år, fick ställa ut broccoli- och squashplantor ute som jag fått av en väninna, efter att jag hade prövat att få bort dem efter konstens alla regler utan att behöva använda för starka preparat. Väder och vind bet på dem, men tyvärr så fick några plantor stryka med.

Och nu har de invaderat solrosplantorna, och eftersom jag misslyckades med de andra så inväntade jag värmen lite, och vad den medförde......

jag hitta de en nyckelpiga i växthuset och placerade den på plantorna. Den började att kalasa direkt.


Några dagar senare hittade sonen en till lite större nyckelpiga som jag satte där, men den kom inte riktigt till ro. Kanhända att den kände revir eller något, för den var borta 2 dagar senare.

Nedanför plantorna har en spindel spunnit sitt nät och den jobbar effektivt. Då det är mycket bladlöss så får jag hjälpa den lite, så jag skakar om plantorna lite så en del bladlöss faller av ner i nätet och även borsta av en del. För nyckelpigan tar inte de stora lössen. Och jag har snart haft nyckelpigan där i en vecka. Jag lägger en droppe vatten på bladen som den dricker av ( tror jag , för den sitter där ibland) och när den vilar så sätter den sig på toppen av bambupinnen som jag har som stöd.
Jag är så glad för insekterna som tar hand om mina blommor.

Jag läste om lössinvasion hos Gelas hem och trädgård, du kan gå in och kika där.....
http://gelashemochtradgard.blogspot.com/Och så har jag fått en award av Tigers tassemarker. Tusen tack Elisabeth och Tiger!
Man ska visa upp sin tionde bild på bloggen och det är en julkrans-bild.
Det känns så roligt att kunna inspirera andra med mitt bloggande, för jag har bara bloggat sedan november -09, och eftersom det inte är så mycket trädgård då så binder jag kransar, så jag hade lagt upp lite bilder på kransar som jag knåpat ihop. Detta är en av kransarna som jag har döpt till natura.

Man ska välja ut 7 stycken bloggare som ska visa upp sin tionde bild, och jag har så svårt för att välja någon. Så den som känner sig manad får gärna anta utmaningen.

Ha en bra dag!

Hej hopp
Pella6 kommentarer:

 1. Grattis till awarden.
  Usch vad tråkigt med ohyra, tur att du hittade nyckelpigan och föder spindeln.
  Tänk att varje år så skall man brottas med dessa skadeinsekter. Några liljebaggar har jag hittat och jag blir glad när jag ser dem för då kan jag åtminstone ha ihjäl dem.

  Ett år tänkte jag odla savoykål i växthuset och du kan bara ana vad kållarver det var. Aldrig mer kål därinne.
  Nu öser det ner här. Tänkte gå upp till verkstan men lusten infaller sig inte riktigt. Har städat lite istället.
  Ha det gott och kramar från mig.

  SvaraRadera
 2. Grattis till awarden! Löss är inget kul och det är verkligen tidigt. Jag brukar försöka ha blommor emellan tex kål, ringblommor sägs avskräcka kållarver. Fast jag tycker att vissa år hjälper inget, nässelvatten är bra för att stärka drabbade plantor. ha det gott i blåsten/Sophia

  SvaraRadera
 3. Hej Pella! Jasså du har skaffat nya husdjur! En liten nyckelpiga minsann som mjölkar lössen. Äckliga kryp det där med bladlöss, tänk vad de kan förstöra och det kvickt.

  Vilken vacker krans den där natura!!! Så då är det bara att säga GRATTIS till awarden.

  Till dig säger jag ha en go kväll. Här skiner solen igen efter en regnig, blåsig och mulen dag. "Efter regn kommer solsken" Kram Ingela

  SvaraRadera
 4. Peppar peppar så har jag ännu bara löss på en paprikaplanta. Den fick såpabehandling och åkte ut på ett skyddat ställe. Hoppas resten klarar sig.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Vilken söt liten medhjälpare du har i växthuset:)

  Ha en fin tisdagkväll

  Rebecca

  SvaraRadera
 6. Ja säg dem glädje som varar - de flesta växter brukar ju återhämta sig om de får komma ut. För naturlig bekämpning i växthus kolla www.nyttodjur.se
  Eva

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!