torsdag 6 maj 2010

Vår i bokhylleformat och lilla trädgårdsmästaren


Lite vår i miniformat som får plats i bokhyllan......

Doftviolerna har spridit sig i gräsmattan så att när man går där så doftar det ljuvligt,
och Lönnen blommar.
Då man sitter vid köksfönstret och tittar ut så ser man det lila på marken i kombination med det limegröna ovanför. Så vackert!Det bor en liten trädgårdsmästare i sonen.

I dag är jag hemma för vård av barn. Hosta, snuva och feber. Stackarn! Men tidigare i veckan var lilleman så flitig och hjälpte mig i växthuset. Jag fick inte gå dit utan honom.
Jorden i drivbänkarna skulle bytas ut och den jorden var som ett svart stoft, totalt pulveriserat. Jag hade den stora skottkärran och Jordan hade sin lilla. Sen när vi öste ut med hinkar så skulle han ha sin lilla då jag hade den stora. Och han kämpade på. Det var så härligt att efteråt få fylla upp med ny mylla och gödsel. Och han ville sätta igång genast med att skola om tomat- och gurkplantorna. I år har jag faktiskt köpt gurkplantor, men frösått tomaterna.


Vårat växthus är ett kallväxthus, men det ligger vägg i väg med stallet så delen närmast stallet brukar vara varmare. Där närmast mot den södra väggen har jag valt att ställa drivbänken.
" Förskolan"

Orientvallmon och Blodamaranten har börjat att ta sig ordentligt, var lite orolig att det skulle vara för kallt fastän jag har täckt den med bubbelplast och extra fiberduk på nätterna

Hänglobelian / kantlobelian har även den kommit igång ordentligt fastän det är lite tunnare i vissa krukor.

Petunian och Lejongapen sådde jag lite senare så de har inte blivit så kraftiga.


Och så min Löjtnansthjärta 'dicentra spectabilis' har blomknoppar....
För var dag som går så ser jag växthuset med nya ögon och fylls med lycka, och tänker på vad jag har gått miste om under dessa år som det "bara fanns" och det blev en konstgjord andning för att hålla växterna vid liv. Och förra sommaren orkade jag inte sätta min fot där för jag klarade inte av det dåliga samvetet.

Så det är en sådan lycka att få starta om igen i vår med växthuset och trädgården. Och fyllas av energi för var dag som man ser hur det växer och frodas och allt tar form.
Det är en svår balansgång, att det som kan vara en lisa för själen, även kan bli en stor belastning.
Men när man väl är tillräckligt stark för att orka ta tag i det så blir det en rehabilitering för kroppen och hjälper till i läkeprocessen av själen.Och nu när solen börjar att värma upp det på morgonen är det helt underbart att gå in och sätta sig där och dricka sitt morgonkaffe.


Kram
Pella5 kommentarer:

 1. Jag njuter av att läsa ditt blogginlägg Pella. Det strålar igenom hur du älskar detta med växtlighet och bara tänk vilken hjälp och gemenskap med sonen! Härligt!!!

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Lönnblommen och violerna är underbara, fast det är lite surrealistsiskt med allt grönt när det är så kallt som idag!
  Hoppas resten av lammningarna går bra, bra att ha dem inne när det är så här dåligt väder. Våra lammungar är rätt stora redan och har en liten lammliga, de busar runt och i bland hänger årstackorna på det ser rätt roligt ut. ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 3. Hej Pella!

  Vilket fint inlägg.♥

  Ville bara kika in och säga hej och tala om att jag läser allt du skriver även om jag är lite dålig på att kommentera just nu. Ska försöka öppna butiken den här helgen istället och har tagit till mig av dina råd. Tack.=)

  Många kramar till dig, Matilda

  SvaraRadera
 4. Oj, vad du har varit flitig och vad spännande med så mycket sådd och planteringar. Kan ana hur det kommer att se ut efter ett tag när allt växer till sig,ljuvligt! Själv ska jag ut till torpet och klippa äppelträd och göra en liten kryddodling,man blir ju bara så lycklig över att få hålla på eller hur;)
  Gröna kramar

  SvaraRadera
 5. Härligt att läsa om hur du känner för ditt växthus! Jag känner likadant och precis som du säger är det en balansgång mellan lycka och belastning.. Jag tror mig ha hittat den där balansen, jag vägrar helt enkelt att låta det bli ett tvång, hinner jag inte så är det OK!

  Jag missade hela förra året i mitt växthus pga en turbulent skilsmässa, som slutade med att jag efter många turer fick behålla mitt hus, min älskade trädgård och växthus. Jag tänker ta igen det förlorade året i år!
  Jag vill mycket men vet att jag måste välja det jag gör, med små barn och hus hinner jag inte allt. Men det jag hinner, det ska vara lustfyllt och utan stora krav.
  Önskar dig en riktigt trevlig helg!! Kram!

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!