måndag 17 maj 2010

Vårens barn.....girlpower ( det blev tacklamm)I går när jag kom hem från jobbet tittade jag till fåren och en av tackorna hade visat tecken på att hon skulle lamma. När jag kom in i stallet började hon att bädda och la sig ner. Strax därefter kom det en litet tacklamm, en timme senare var det dags igen och då kom det en till. Så glad man blir när det blir tacklamm.
Tvåan var väldigt liten och betedde sig lite märkligt. Hon stod mest med huvudet mot väggen och hade svårt för att hitta spenen. Jag fick titta till henne och efter ett tag började jag att bli lite orolig då hon inte åt. Märkte på henne att hon inte fick upp värmen och knappt ville resa sig. Och problemet var att denna tackan har tidigare haft problem med att det bara rinner till mjölk på ena spenen och att det tar något dygn innan den andra spenen börjar att ge mjölk. Så det andra lammet som var starkare puttade bort det lilla.
Enligt tips så tog jag diflaskan och mjölkade tackan så att lillan fick i sig lite råmjölk. Efter ett tag märkte jag att hon blev lite starkare, och orkade själv söka spenen. och när hon väl fick dia var jag trött. Då blev det en varm dusch och sen en varm säng för mig.

(klicka på bilden så kan du se filmen på lilla nyfödda lammet)
Och sonen har döpt även dem.
Den första heter Evelina (Lina) och den lilla andra heter Linnea.
Och så har en av våra stallkatter fått källingar. Hon födde dom inne hos fullblodet. Jag har flyttat ut ungarna och lagt dom i en mindre box, men hon bara flyttar tillbaks dem. Och nu ger jag upp då jag har försökt fyra gånger. Tur är väl det att man har ett lugnt fullblod. Fast jag har fått känslan att han är försiktig.
Och även dom är tjejer....

Ja... så är livet på landet.


Sen är det några som har undrat hur stort vårt växthus är. Denna bilden är tagen från dörren, sett mot gången och den sidan som fikonträdet, vinstockarna och persikoträdet växer.
Mer bilder kommer.Gårdagens inlägg innehåller även lite vårtecken.

Vill du se lite andra vårtecken så kan du klicka på loggan,
så kommer du till fler deltagare


Ha det bra!
Pella9 kommentarer:

 1. Så söta lamm och kattungar, man smälter som smör i solen. Livet på landet med en massa djur är nog helt fantastiskt. Jag bor på landet men har bara 3 katter, fast en granne lite längre bort har skaffat en tupp och några höns så nu hörs det att man bor på landet...härligt.
  Ha en bra kväll.
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 2. Så fina och jag hoppas verkligen att lammet hämtar kraft och klarar sig (är litet blödig förstår du när det gäller djur). Ja, katter de har sin bestämda uppfattning och troligtvis så litar hon fullständigt på hästen och känner sig trygg med sin ungar där./Kram Merja

  SvaraRadera
 3. Så söta dom är allihopa!
  Men du vilket gigantiskt växhus du har - där blev man allt ordentligt avis. Planterna ser ut att trivas ypperligt därinne och jag förstår dom så väl, vem hade inte trivts där =)

  SvaraRadera
 4. Åhh Pella!
  Vilka ljuvliga bilder och så gullig filmen var. Men tänk att maten måste flytta sig hela tiden. :)
  Kattungarna var ju bara för söta också. Så mysigt livet på landet är, det blir nytt, nytt, nytt överallt. På träd och grenar och hos djuren är det barnkammare.
  Du har ett jättefint växthus.
  Ha det gott.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Wow, vilket växthus du har!! Jag tycker att jag har ett stort växthus (24 kvm), men det verkar ändå vara långt efter ditt... och inte lika vackert.

  Vilka ljuvliga bilder på kattungarna och lammen också! Du har väl sett att jag har lite lammbilder i ett par tidigare inlägg på min blogg?

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 6. Wow vilket fint växthus du har. Kul att bo så att man kan ha en massa djur :-) Tänk att få uppleva småttingarna nu på våren på nära håll. Så levande...

  Här skiner solen nu, ha en go dag Ingela

  SvaraRadera
 7. Lamningstider! Jag har inga får kvar längre och det känns lite tomt, speciellt när jag ser din film. Fint växthus också. Jag tittar in flera gånger.
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Tack för ditt inlägg hos mig, kan informera att jag nu köpt 2 stycken Hortensiabuskar..och det roliga är att de heter "Bride" så om de gifter sig med varandra får vi se...:-)De är vita och kommer att skifta i rosa till sensommaren..verkar bli fina.
  Ha en skön kväll
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 9. Men sötis hästen då!!! flyttar såklart på sina hovar för så söta kisseungar :)

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!