söndag 23 maj 2010

Den gömda trädgården.

Vi har en del i vår trädgård som ligger ut mot åkrarna och där trivs nässlorna ypperligt. Dels för att det är skugga där, och dels för att det kommer förmodligen in gödning från fälten.
Så jag för en ständig kamp mot dem.... i alla fall just där.


Tidigare så var det en stenlagd rabatt med sammangjuten gråsten, och så hade de tidigare ägarna gjort hål stora som krukor för att kunna plantera ettåringar förmodar jag. Jättefint..... om man inte har ett ogräs som gör allt för att ta sig upp och spränger sig igenom minsta lilla spricka i cementen. Och mycket svårt att rensa bort ogräset då rötterna växte undet det gjutna. Så jag började förra året att slå sönder beläggningen med en slägga och flytta över perennerna till en mer solig plats. Då fick ju nässlorna fritt utrymme att växa upp där jag tagit bort plantor Och nu så tänkte jag försöka att få bort den sista stenen och så mycket nässlor som jag bara kan. Och de har tydligen även använt sig av eternitskivor för att dela av Backtimjan med. Not nice! Not like!


Och till råga på allt så har jag överbelastat mina handleder så jag har inte min fulla styrka. Tur för mig att jag är så fruktansvärt envis. och jag har ju hela vintern att vila på ;)
Jag fick lyfta upp perennerna med en spade för att kunna komma åt ogräsrötterna som växte ihop med perennerna. En del fick jag till och med gräva upp och dela för att komma till ordentligt.


Tänkte behålla Backtimjanen, Kärleksörten, Stjärnflockan och Aklejorna där för de verkar trivas ypperligt. Måste ha skuggtåliga fuktälskande perenner då marken är lite sur där.
Ormbunke står högt på listan då jag vill ha lite lummigt där. Och Hjärtbergenian ska flyttas tillbaka.
Det växer även praktlysing där och på ett annat ställe i trädgården men jag tycker att det är okej för de bryter så fint mot allt annat i trädgården som går i vitt, lila och rosa


En pion har börjat att visa sig här , har ingen aning om vad det är för någon. Ska bli spännande att se vad det blir för sort. Kanske svår att se.


Och nu mina vänner har jag druckit upp kaffet och fikastunden är slut.
Och jag tänkte bege mig ut och fortsätta att hitta min trädgård.


Ja just det!


I går släppte vi över hästarna på sommarbetet en stund för invänjning.
Det kanske syns att min 21-åring blev glad!

En riktigt skön dag till Er alla,

förlåt om jag har skapat förvirring men såg fel på datum till mors dag.
Kram
Pella

10 kommentarer:

 1. Vilket jobb! Här har det också varit ogräsrensning, men på betydligt lindrigare nivå (inte när det gäller ogräsen utan arbetsinsatsen...).

  Vilken härlig hästbild! Alla blir vi som barn när våren och sommaren kommer...

  Försommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Underbar bild på hästen!! Ja det är intressant vad man hittar när man börjar gräva i en gammal trädgård, vilket jobb du har gjort! Här var nässlor överallt i början eftersom här hade varit en enda stor hönsgård, enklaste sättet att bli av med dem är att slå dem och slå dem och ta bort växtmaterialet, gräva upp är nästan omöjligt. ha en skön eftermiddag och vila handlederna!/Sophia

  SvaraRadera
 3. Nejmen vilken bild... hopp om sommar vilken lycka.
  Härligt att gräva fram en trädgård synda att du har överansträngt dina armar.
  Jag vet vad det innebär jag har gjort det samma nämligen.
  Grävt fram den gömda trädgården.
  Det går och det är kul och det blir fint...
  Annika

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder. Man kan ju riktigt känna hur glá din häst blev av att få komma ut i det fria:-)))
  Det är ju precis så där man vill att ens djur ska ha det... hade inte jag bott i Paradiset ;-) skulle jag trott att du gör det då jag ser dina bilder. Var rädd om din kropp bara... du har bara en!

  Idag har Mats och jag varit på tur igen kände du det? Då vi susade förbi ditt på stora vägen påväg till Bo Olsson...

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 5. Härligt krumsprång av hästen. Min häst jag hade tidigare var också vid god vigör ända till 24. Då orkade hon ej vara med längre. Men det är roligt att släppa ut dom på sommarbete.
  Vad härligt att kunna gräva upp en gammal trädgård. Hoppas du får en bra kväll/Gela

  SvaraRadera
 6. Oj vilket hårt arbete du utför men det blir säkert bra när du är klar. Kram!

  SvaraRadera
 7. Förstår hästen blev glad, få komma ut till så mycket saftigt gott gräs.... härligt!

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar bild på hästen! :-) Somrig så det förslår.

  SvaraRadera
 9. Hm, jag vårdar min kirskål och nässlor ömt. Äter av dom hela sommaren och kokar te på dom hela vintern. jag har inte samma ork. Så nyckelordet här är "anpassning" Och så är jag väldigt glad over begreppet "naturtomt"

  SvaraRadera
 10. Halloj Pella!
  Vi är ganska lika du och jag, lika envetna tror jag. Jag brukar jobba tills jag har tub bandage på hela armarna och det värker i fingrar och handleder. Har precis stigit upp ur badet där jag legat för att bli mjuk igen.
  Vore det inte för att kroppen sa ifrån så skulle jag kunna hålla på hur länge som helst. Det är ju så kul.
  Ormbunkar har jag massor av, har du hos dig? jag skulle kunna ta vara på några åt dig som du kan få när du kommer, :)
  eller hur? :)
  Vilken fin häst, underbart glad.

  Önskar dig en fin kväll.
  Kramar i massssssor

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!