måndag 31 maj 2010

Sista vårinlägget och en tillbakablick...


Denna våren har varit märklig hittills, värmen har inte riktigt velat infinna sig. I ärlighetens namn så har vi fortfarande inte plockat ut alla trädgårdsmöbler, visserligen håller vi på vid den ena uteplatsen och röjer. Våren har kommit stötvis och i dag är det mer höst än vår, med kalla vindar, mulet och grått.

Det har varit en helg med mycket firande. Svågern fyllde 50 och hade en stor fest.
Jättetrevligt, det var go' mad o myed mad som man säger i Skåne, en helt fantastisk buffé. Efter maten promenerade jag och sonen runt deras stora damm. Åh, vad jag grämde mig att jag inte hade någon kamera. De bor helt fantastiskt, har byggt huset själva intill deras stora damm där det finns en liten brygga. Min svägerska är helt fantastisk med trädgården som ligger i en sluttning och är så vacker! Det händer så mycket hela tiden i den. Tidigare, i vårt gamla hus så hade vi en allmoge-trädgård med bara gamla sorters blommor, min svägerska fick en del till deras trädgård när de anlade den, som jag delade till henne. och nu var det så kul att få återse en del av dessa blommor.

I går blev jag firad av sonen och sambon. Det var tårta med Nalle Puh's Tiger som lilleman hade spritsat dit själv, som även hade valt tårtan. Och det blev ju självklart hans favorit....

Och så fick jag en bukett blommor.
Buketten går i limegrönt och creme med rosor som är svagt gröna. väldigt läckert och udda.


Och det som stod högt på min önskelista.....
ett par trekvartslånga trädgårdsbyxor med knäskyddsficka. Jag tycker att det är suveränt att ha knäskyddet med sig hela tiden så slipper man flytta med det. Nu vill inte jag göra reklam men Bluewear har tagit fram byxor även i damstorlek och som inte är hellånga och som är i bomull, passar perfekt att ha i trädgården. Har svårt för syntetbyxor. Eftersom jag har en tendens att smutsa ner mig i trädgården så vill jag gärna ha lite mörkare kläder. Och är det väder som i dag så kan man ha några klatchiga gummistövlar till, så fryser man inte om benen ;)) Hittade ett par som inte direkt är så diskreta.....


I dag är det sista inlägget på vårteckensutmaningen, jag där emot kommer att blogga vidare som vanligt. Tänkte inte lägga ner min blogg i första taget så kul som det är att få lära känna nya bloggare hela tiden, och att få så mycket idéer och utbyte. Hur skulle jag klara mig utan Er ;) och det har varit kul att få kika in hos andra och se hur långt det har kommit runt om i Sverige. Den nedre bilden är från det första inlägget jag gjorde. Man ska nog inte klaga på värmen trots allt, denna bilden togs den 8:e mars och det var en dag då det var lite takdropp och solsken...


Min största vårutmaning har varit vårt växthus och hur det har förändrats där, bilderna får tala för sig.....

Ute har Aklejorna börjat att blomma, det är bara en sort som finns, tidigare så fanns det fler sorter, kan inte namnen på dem. Dessa har försvunnit så jag har frösått nya. Snart dags att kunna sätta ut dem.


I växthuset har det också kommit igång med blomningen. Minigurkan har börjat att få smågurkor.Tyvärr så dog två gurkplantor. Kanske var det förr kallt eller så blev de för blöta om fötterna, men jag skötte dem på samma sätt som minigurkan och den är hur fin som helst.

Tomatplantorna har blommor...


Jag flyttade in jordgubbsplantorna för att de skulle återhämta sig från kvävningen som höll på att drabba den. Nässlor och och gräs hade tagit över såbänken och det var gott om plats i växthuset.

Nu börjar det att bli riktigt grönt i växthuset.....


Fikonen växer och frodas, massor av frukt på trädet.

Vinstockarna bär massor av små, små klasar.Är du på att se fler vårteckensutmaningar runt om i landet,
så kan du gå in på Humlebackens länk.
Tusen tack Viveka för att du har fixat så att vi fick chansen att få träffa andra bloggare.Du har verkligen legat i med att skicka mail till oss och dyl.
Stor kram till dej


Ja just det.....
Jag har anmält mig som testpilot till en Canon EOS 550D
Hur underbart hade inte detta fått vara, att få den chansen nu när min kamera gick sönder och jag har svårt för att välja en ny. Och mobilkameran i all ära, men......

Klicka på bilden för att få veta mer om hur man blir testpilot för olika artiklar
Kram
Pella

fredag 28 maj 2010

Vårt NangijalaVarje gång jag står på vår gård och tittar ner mot dalen så känner jag hur lyckligt lottade vi är som bor som vi gör.


Jag gick ner till den nedre delen av hagen och när jag stod där med hästarna i hagen och alla de blommande träden, så kände jag mig som Skorpan i bröderna Lejonhjärta. Och det har kommit igång rejält nu med växtligheten. Äppelträden längst den gamla banvallen är i full blom.


Humleblomster,


Stjärnbräcka,


Smörblomma och Sommargyllen.
Jag plockade en liten bukett och satte i växthuset.Passade på att plocka lite syrénkvistar....


som är på väg att slå ut och satte i zink-kannan.
Och satte även dem i växthuset.


I dag på förmiddagen "miljötränade" jag de plantorna som ska sättas ut. Det blåste lite och visste att det skulle bli regn så de fick stå ute en timme. Tog in dem strax innan ösregnet.
Solen tittade fram sen med klarblå himmel. Och då passade jag på att plocka lite nässlor för att sätta nässelvatten.


Fick besked om att det inte lönade sig att laga kameran,
så jag får försöka att ta bilder så gott det går med mobilkameran tills vidare.
Ut och tog lite bilder, och sen så var det dags för ösregn igen....

och nu.....
klarblå himmel!

Önskar er alla en härlig helg.

Pella

torsdag 27 maj 2010

Trasig...


Suck!
Min kamera slutade att fungera i går. Objektivet vill inte.
Och nu när man vill ta hur mycket bilder som helst, då det händer så mycket med trädgården.
Jag får använda mobilkameran så länge.....


Lite kvälls-sol lyste på växthusets yttervägg,
och jag hoppas nu att det kan vara lite varmare på dagarna så att man kan börja avhärda plantorna.
Det kliar i fingrarna på mig att få plantera dem ute.

Och.....
nu har jag bara 7 arbetsdagar kvar tills min semester börjar.
En månads semester, Wiiiii!
Gissa vad jag tänker göra ;)

Kram
Pella


onsdag 26 maj 2010

Murgröna helt uppåt väggarnaJa murgröna är vackert. Och i trädgården på den östra stallängans vägg växer det.


Det har vuxit sig så stark att den har tagit sig in under vindskivorna och igenom taket och växer inne, uppe på loftet.


Och bakom murgrönan har det flyttat in ovälkomna gäster som har tagit över koltrastarnas övergivna bon.

Lilla trädgårdsmästaren är givetvis med....


Så det är bara till att klippa och såga ner den. Stammarna är riktigt kraftiga.Detta fönstret var i princip helt dolt av murgrönan.
En del murgröna ska få vara kvar som denna t. ex.
men den ska få växa där under kontrollerade former.


Denna bilden är från förra sommaren.
Där ser man fönstret till vänster som börjar bli övervuxet.


Jag har tagit tillvara på en del av murgrönan och ska göra ett försök att låta det växa upp runt almen som dog, där kan det växa fritt utan att det stör någon.
Även denna bilden är från förra sommaren, då vi påbörjade uppbyggnaden av stenmuren runt stammen.

Och i dag tror jag visst att det blir det en underbar dag, känns det som....

Kram
Pella


tisdag 25 maj 2010

Biologisk krigsföring i växthuset och tionde bilden

Tyckte att bladlössen var tidiga i år, fick ställa ut broccoli- och squashplantor ute som jag fått av en väninna, efter att jag hade prövat att få bort dem efter konstens alla regler utan att behöva använda för starka preparat. Väder och vind bet på dem, men tyvärr så fick några plantor stryka med.

Och nu har de invaderat solrosplantorna, och eftersom jag misslyckades med de andra så inväntade jag värmen lite, och vad den medförde......

jag hitta de en nyckelpiga i växthuset och placerade den på plantorna. Den började att kalasa direkt.


Några dagar senare hittade sonen en till lite större nyckelpiga som jag satte där, men den kom inte riktigt till ro. Kanhända att den kände revir eller något, för den var borta 2 dagar senare.

Nedanför plantorna har en spindel spunnit sitt nät och den jobbar effektivt. Då det är mycket bladlöss så får jag hjälpa den lite, så jag skakar om plantorna lite så en del bladlöss faller av ner i nätet och även borsta av en del. För nyckelpigan tar inte de stora lössen. Och jag har snart haft nyckelpigan där i en vecka. Jag lägger en droppe vatten på bladen som den dricker av ( tror jag , för den sitter där ibland) och när den vilar så sätter den sig på toppen av bambupinnen som jag har som stöd.
Jag är så glad för insekterna som tar hand om mina blommor.

Jag läste om lössinvasion hos Gelas hem och trädgård, du kan gå in och kika där.....
http://gelashemochtradgard.blogspot.com/Och så har jag fått en award av Tigers tassemarker. Tusen tack Elisabeth och Tiger!
Man ska visa upp sin tionde bild på bloggen och det är en julkrans-bild.
Det känns så roligt att kunna inspirera andra med mitt bloggande, för jag har bara bloggat sedan november -09, och eftersom det inte är så mycket trädgård då så binder jag kransar, så jag hade lagt upp lite bilder på kransar som jag knåpat ihop. Detta är en av kransarna som jag har döpt till natura.

Man ska välja ut 7 stycken bloggare som ska visa upp sin tionde bild, och jag har så svårt för att välja någon. Så den som känner sig manad får gärna anta utmaningen.

Ha en bra dag!

Hej hopp
Pellamåndag 24 maj 2010

Jag hittade den.... Puh!

Jag lyckades att hitta trädgården.....
Fast det är ju bara en bråkdel av trädgården, för arealen runt gården är ju stor. Detta är den nedre delen av vår inner-trädgård då gården är trelängad. Jag stog och räknade upp för mig själv hur många sorters träd det står bakom denna rabatt. Och det kan röra sig på en yta på kanske 40 m2. Om jag börjar från vänster så står det benved, lärk, sälg, pil, jersmin, hägg, asp, rönn, ormhassel, björkar, ask, forsythia, blågran, kungsgran.....puh! syrén,spirea, gullregn, lönn. Och sedan några till som jag inte kan namnet på. Ni kan ju tänka er att det är väldigt lummigt där.... och skuggigt. Den enda undervegetationen som trivs där är nässlor. Tur att träden ÄN så länge inte är sååå stora.
Måste få göra en rättelse på förra inlägget då jag skrev att jorden jag rensat var sur.
Nej, nej! Den är fuktig, fet och FULL av daggmaskar.

Och vill ni ha recept på hur man tar död på en trädgård så har ni collaget nedanför. Jag kan informera om att jag måste fylla upp med mer jord nu då jag har plockat bort säkert ett ton sten ur rabatten.

För er som inte läste det tidigare inlägget så såg rabatten ut såhär...

och jag hittade även kantsten som var övervuxen....


I övrigt så har körsbärsträdet nästan blommat över. jag hann knappt reagera på att trädet blommade förrän det var överblommat, inte konstigt att vi knappt får några körsbär för bin och humlor hinner knappt besöka trädet.


Men Cox Pomonan har jag lyckats att hänga med från början.....

Alunroten börjar så sakteligen att blomma.


Jag har reagerat lite på att blomningen är sen i vår trädgård om man jämför med närliggande bloggares trädgårdar i Skåne. Häggen blommar för fullt och syrénen håller fortfarande på att utveckla blomknopparna.


Så jag befinner mig nog mellan hägg och syrén. Jag är bara glad så länge det varar. Fast tulpanerna har tappat sina kronblad, eller så har de regnat eller blåst bort.


Någon sa att jag bodde i paradiset näst efter henne, Det var väl så Ingela ;)
Och det kan jag skriva under på att jag gör, för paradiset är väl oändligt eller....

Kram
Pella