onsdag 3 november 2010

Och nu till någonting viktigt....


I dag var jag på mammografi för första gången. Jag borde ha gått tidigare men då jag fick papper om det så var det en "inbjudan" från Region Skåne och man skulle boka tid själv. jag satte lappen på sidan av kylskåpet och tänkte att jag skulle boka tid. Och tiden gick ,och lappen åkte ner......

Så för några veckor sedan så fick jag en ny inbjudan till mammografi från Ystad mammografienhet (på uppdrag av Region Skåne) med bokad tid. Och första tiden fick jag avboka då sonen var dålig, tjejen i växeln bokade in en ny tid veckan efter. Andra tiden fick jag avboka då jag blev dålig i magen, tjejen i växeln bokade in en ny tid. Och i dag, tredje gången gillt kom jag iväg. Och jag ska medge att jag var vääääldigt nervös. Mycket på grund av att jag har så låg smärttröskel.

Jag såg till att vara där i god tid, c:a 20 minuter innan för att varva ner. och när jag kom in till röntgen så blev jag bemött av en fantastisk röntgensjuksköterska. Hon såg att det var första gången jag var där och frågade om jag var nervös.
Jag svarade helt ärligt att jag var nervös för resultatet men främst för att man har fått höra så mycket om att det gör fruktansvärt ont. Hon sa att det är en sådan kort stund det känns, men tyvärr så är det många kvinnor som avstår mammografi då de har hört att det gör fruktansvärt ont. Hon kollade av med mig så att jag mådde bra och att det inte smärtade så mycket. Att man har fått höra att de sliter och drar i brösten... ja, då har man haft otur.

När jag stod där med mina bröst ihopklämda så tänkte jag såhär; Vad gör det att man känner smärta i c:a 10 sekunder ( sammanlagt 40 sekunder då det är 4 moment) när man kan få känna smärta resten av sitt liv, kort eller långt för att man har avstått mammografi pga rädslan för smärtan, och när jag stod och tänkte på detta blev jag lite arg för att jag har blivit så uppskrämd att jag har dragit på att kolla brösten!!!!!!

Så ni som går och drar på detta, snälla gå och kolla Er. Det är inte så farligt. Och det viktiga om man är rädd för smärtan, är att boka tid strax efter menstruationen då brösten inte är så spända.

Och när jag körde hem kände jag att jag hade blivit av med en sten, och nu återstår en sten tills jag har fått svar på röntgen.....


I dag har jag skrivit ett mycket personligt inlägg,
men jag tycker att detta är mycket viktigt och berör alla kvinnor.


Kram
Pella


(bilder lånade från nätet)


15 kommentarer:

 1. Jag har utsatts för en vidrig gammal sköterska på Serafen (Kungsholmen) som slet o drog så jag grät av rädsla och smärta. Efter det gick jag inte på flera år! När jag äntligen tog mod till mig berättade jag för sköterskan jag kom till att jag var väldigt avskräckt och rädd och hon tog det väldigt försiktigt. Sedan dess gör jag alltid så och då har det gått bra. Och så himla ont gör det inte. Vi är ju kvinnor och föder ju barn, de flesta av oss. Obehag kan det mer beskrivas som, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Så bra Pella att allt gick bra och att det blev så positivt.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 3. När börjar man bli kallad? Jag ska absolut gå när jag börjar bli kallad. Har faktiskt gjort det en gång för kanske 12 år sedan eftersom jag hade/har en knöl i ena bröstet. Det är "bara" en körtel och den är itne farlig men det var riktigt nervöst innan jag fick svar den gången.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja Monica, det är tyvärr många som har blivit utsatta av illa behandling, som om brösten var ett "bihang utan känslor" Starkt gjort av dig att våga ta tag i det igen.
  jag får hoppas Gudrun att beskedet också är positivt för mig, men jag går inte och funderar på det för då blir jag knäpp.
  Marina; man blir kallad ungefär vid 40-årsålder. Lite olika från kommun till kommun.
  /Kram Pella

  SvaraRadera
 5. Vilket viktigt och tänkvärt inlägg! Jag kände igen mig så mycket i det du skrev, för jag har också gått och dragit på det på grund av allt negativt jag har hört. Men nu ska jag ringa och boka tid, för du har rätt i att några sekunders smärta och obehag inte är något mot vad som annars kan drabba en!

  Tack för att du påminde mig! :-)

  Många kramar
  Beatrice

  SvaraRadera
 6. JAg var också nervös men kan andra kan jag.....man måste tänka på sig själv. JAg var för 3 veckor sedan och har fått mitt besked ingen cancer..klart och tydligt. Jag håller tummen för dig och det går säkert bra ska du se.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Skönt att höra att du har fixat detta. Själv har jag gått sen jag var ganska ung o har lyckats komma på undersökn även nu som GAMMAL fast många inte tycker det behövs på oss äldre??
  Jag har en väninna som var "rädd" liksom du o hon kom iväg när hon kände ngt konstigt vid 62år
  Det var cancer o nu har hon fått ta bröstet o tyvärr hade det även spridit sig till körtlar i armhålan så de fick stråla. Hon mår inte så där bra numera!!
  Jag har även en ung väninna som tog bort bröstet vi 35 o hon är 45 idag o mår PRIMA
  Jätteskönt att du har undersökt dig o att du sen sprider ut hur viktigt det är
  STOR kram till duktig tös
  Ninne

  SvaraRadera
 8. Vad bra att du kom iväg till slut! Det är viktigt med dom där kontrollerna och som du säger känns det bara en kort stund!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 9. Absolut det är jätteviktigt...

  Skulle ju kunna vara skillnaden...

  Vad bra att du du nu har det gjort så kan du koppla av.

  Gud vilket väder det var igår något bättre idag men bara snäppet...

  SvaraRadera
 10. Toppen med mammografi. Har själv råkat ut för smärtsamt. Det var allra första gången, hon pressade ihop plåtarna, så det började blöda ur båda brösten (nja om man kan kalla mina små för det) Jag ringde efteråt för att kolla om det skulle gå till så, eftersom det var första gången. Naturligtvis inte sa de och skulle kolla upp det. Har varit många ggr och allt har varit perfekt, kanske för att jag nämner det när jag är där. Hon som plågade mig var kanske helt ny.Sist var jag där för 3 veckor sen och det var o.k.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 11. Vill göra ett förtydligande om mammografin. Det jag råkade ut för är många herrans år sen och personaalen var kanske inte riktigt kunnig. Numera frågar de ju om det är o.k. och någon smärta har jag aldrig känt, eftersom de vet hur det skall skötas. Allting är bara positivt.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 12. Det är verkligen jätteviktigt som du skriver att vi ska gå och kolla oss. När man tänker på vilken förmån vi har i Sverige att göra detta.

  Cilla♥

  SvaraRadera
 13. Bra att du sätter fokus på detta viktiga! Så tråkigt när någon drabbas. Alla bör göra allt som går för att upptäcka i tid. Bra inlägg!

  SvaraRadera
 14. Det var ett bra och viktigt inlägg du har gjort.
  Det fick mig att undra när jag gjorde det sist. Måste kolla det. Där jag går får man svar direkt av en läkare. Väldigt skönt!

  Ha en skön helg!
  Agnet

  SvaraRadera
 15. Bra inlägg av dig! Ska iväg första gången den 17:e. Mvh Caroline

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!