lördag 13 november 2010

När benveden är som vackrast...
När löven har fallit av träden tycker jag att benveden
Euonymus europaeus 'Red Cascade' är som vackrast.
Vi har ett tuktat träd ( skulle behövas tuktas lite till) i trädgården.


Och de rosa frukterna med sina orangea fröskapslar är helt fantastiska när de lyser i vintermörkret. Hmmm, problem med fokusen... :)


Då fåglarna är förtjusta i dessa frukter så har de hjälpt till att sprida dessa så att benveden har slagit upp på några till ställen i trädgården.


En växer bakom ormhasseln som fond, tyvärr lite svårt att få en bra bild då det var motljus.Och en växer på baksidan av stallet,
intill stallväggen och den har tätt med blommor.Benveden härstammar från England och lite kul fakta och historik om benveden:

Benved
Euonymus europaeus 'Red Cascade'

'Red Cascade' är en förädlad form av vår vanliga, europeiska benved. Den senare finns vildväxande i större delen av Europa, även i sydligaste Sverige, och i västra och centrala Asien. 'Red Cascade' togs fram på Jackmans plantskola i Woking, England. Det var samma företag som låg bakom världens mest kända och sålda klematissort; den blåblommande 'Jackmani'. Finessen med 'Red Cascade' är framför allt den fantastiskt rikliga och magnifika fruktsättningen. Frukterna är både större och mer färgstarka än hos vanlig benved. På hösten hänger de tätt från grenarna. Fruktens yttervägg är intensivt rosaröd och fröhöljet orange. Bladverkets höstfärg är lysande röd. 'Red Cascade' blir två till tre meter hög och har ett något överhängande växtsätt. Precis som på vildväxande benved är unga grenar gröna med fyra längsgående åsar. När grenarna blir äldre övergår de i rödbrunt och åsarna utvecklas till korklister. 'Red Cascade' är härdig i zon 1-4.

Ha en skön helg!
Kram
Pella


8 kommentarer:

 1. Hej du! Jag är också smått förtjust i benved som är betydligt vackrare än dess namn! Det är en härlig färgkombination på frukterna!

  SvaraRadera
 2. Jättefin benved med vackra frukter! Så praktiskt att få fler plantor.
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 3. Jösses vad mycket blommor!! Har den alltid så mycket? Får nog ersätta min vanliga fågelsådda med denna sorten. Den var underbart vacker.
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Pella, tack för din fina, värmande kommentar! Ja det är bar så jobbigt, men det är också en del av det att ha djur att de kan dö, men vi hade trott att Ofelia skulle bli gammal hon var bara 11 år.
  Benved är underbara både i trädgården och ute i gärdena står de och lyser!
  kram!

  SvaraRadera
 5. Hejsan! När man ska kommentera din blogg så hoppar de och studsar så de tar en stund att skriva ????

  Vacra bilder du visar..tänk att de finns den starka färgen nu på träd..:)Alltid lär man sig något nytt..

  Ha en bra vecka
  kram wivi

  SvaraRadera
 6. Tusen Tack vännen för dina fina o omtänksamma ord inne hos mig! Det betyder såå mycket....

  Hoppas allt är bra med dig, som vanligt får man njuta av vackra bilder hos dig! Härligt o inspirerande!

  Må så gott!
  Kram Therese

  SvaraRadera
 7. Oj, så vackert. Jag har några benved men de mäter nog bara sin 50 cm och det är länge tills de är så praktfulla.

  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Åh, så vacker benveden är. Det är roligt med växter som är fina sent på hösten när mycket annat vissnat ner.

  Så fina dina mosskransar är.

  Trevlig torsdag!
  Agneta

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!