måndag 15 februari 2010

Wabi Sabi och torsdag på måndag

Torsdagens miljötips lägger jag in redan idag,
och detta tänkte jag kombinera med onsdagstema.


Enkelhet

Wabi sabi står för det autentiska, genuina och naturliga. Att kunna se och uppskatta skönheten i enkelheten väcker en känsla av tacksamhet. I ett wabi sabi-hem är möblerna okonstlade, vackra och välgjorda och dekorationerna genuina och sparsamma. Möblerna är gärna vackert åldrade och har en fin patina, de är använda och har själ och historia.
Kvalitet och hantverk sätts främst, och materialen är gärna naturliga och ekologiskt framtagna. Dekorationerna kommer direkt från naturen – drivved, blommor, sand och vackra stenar eller snäckor – och påminner oss om vårt ursprung och hjälper oss att slappna av.Ofullkomlighet

Ingenting varar, ingenting är färdigt och ingenting är perfekt. I wabi sabi framhävs det icke-perfekta. Så fort vi kan förlika oss med tanken att allt är i ständig förändring, kan vi leva i ett bättre flöde. Vi ska kunna se skönheten både i en spirande knopp och i en vissnande blomma, hylla ungdomen lika mycket som ålderdomen. Ett wabi sabi-hem innehåller ofta omaka gammalt porslin, tekoppar som är lite naggade, hemsstickade sockor och nedsuttna älsklingsfåtöljer.
Hämtat ur Sköna Hem av Pernilla Eriksson
Tanken med Wabi Sabi är att se skönheten i tingen som dom är.
Ett sprucket fat. En sliten soffa.Färgen som flagar av en ram.
Den gamla ljusstaken man svarvade på träslöjden.
Och att bevara föremålet som det är. För varje ting har en själ.

Eftersom wabi Sabi förespråkar för att bevara tycker jag att detta är ett passande inlägg för miljötemat. Men varför jag väljer att lägga in detta idag är för jag tycker att det hade varit passande med en Wabi Sabi-temadag på onsdagar.
Att ordna ett arrangemang eller dekoration med en kär ägodel som har en själ.
Och till detta ha ett blomster eller växt.
Vill man inte ordna arrangemang eller dekorationer själv utan har sett fina som man vill dela med sig av går detta bra också.


Jag fick en otroligt vacker bukett av min R. som jag sparade och lät torka.

Dessa torkade blommor tillsammans med andra tillvaratagna buketters blad från min älskling, lade jag i en gammal besticklåda som jag ett tag hade funderingar på att måla vit, men tycker att den är vacker som den är.

Där ställde jag två ljus och de finaste likörglasen jag har. Dag och natt
Sol och måne

Och denna besticklådan är den käraste ljushållaren jag har.
Den har en själ och den är fylld med kärlek
Den är Wabi Sabi


*********************************

Vill du vara med på Wabi Sabi-tema på onsdagar där man presenterar ett förslag på ett arrangemang eller dekoration, Det kan vara ditt eget eller något du sett som du tycker är vackert som du vill lyfta fram, och ha länk till din blogg, så lämnar du en kommentar och sen lägger in
Wabi Sabi-loggan här bredvid, på din blogg och länkar vidare till min sida så ska jag lägga in dej på listan.

(underlaget till denna idé kommer från Granne med Selma och min tanke är att den ska gå hand i hand med
bloggar för miljön , att värna om de tingen man har)

Kram Pella

1 kommentar:

  1. Vilket kul tema! och att det blir ringar på vattnet med hur vi kan värna om och vara rädda om vår miljö är ju bara KUL!

    Gulligt av dig att nämna var du fick idén ifrån även om du inte alls hade behövt göra det. Jag ska ta mig en funderare på om jag ska hänga på.... kanske jag måste avstå pga tidsbrist men jag ska ta mig en funderare. Säkert är i allafall att jag kommer att följa dina inlägg med spänning. Skrev om Wabi Sabi för en tid sedan, men kan inte så där jättemycket om det. Vill gärna lära mig mer.
    Kram Sussie

    SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!