onsdag 24 februari 2010

Wabi Sabi-tema: Ta in naturen...

Bild: wabitea.ca

Vad är det som kännertecknar Wabi Sabi?
Uttrycket Wabi Sabi som är japanskt står för det enkla och det vackra. Wabi betyder fattigdom, med innebörden att vi ska vara oberoende av materiella ting.
Många kan tycka att det är svårt att förstå inrednings stilen, men det är inte en stil utan det handlar om de tingen som finns runt omkring dig. Du har säkert Wabi Sabi hos dig, det handlar inte bara om att möblera ett helt rum.
Det handlar om de enkla tingen som kanske finns i ditt liv, som får förändras av tiden. Att leva i harmoni med tiden.

Bild:Sköna Hem

Att bevara en möbel som den är, utan att lappa eller måla om är Wabi Sabi. Att ta in naturen i form av trä, sten sand och uppskatta enkelheten och se skönheten i tingen.

Bild: Mill on the Hill

Bild: Mill on the Hill

Jag har alltid velat omge mig av minnen för att det ger mig en trygghet och det bevarar min historia, som jag sen för vidare till min familj. Och har haft svårt för att göra mig av med saker som betyder mycket för mig. Jag har då istället packat ner mina ägodelar för att sen kunna plocka fram och inreda med andra detaljer. i Japan gör man så, att istället för att göra sig av med alla sina ägodelar, så magasinerar man dem, sen tar man fram dem när man vill göra om i sitt hem.

Ibland när man är inne på bloggar så läser man om att man har varit nere i källaren och hämtat upp en ägodel som man vill ha framme, eller att man har fyndat eller hittat någon vacker välanvänd sak. Kanske plockat några stenar och snäckor, eller gjort ett arrangemang i trädgården med vackra stenar. Eller gjort något som är en avkoppling för kropp och själ.
Det är det filosofin handlar om.

Bild: Sköna Hem

Att jag vill uppmärksamma denna filosofi är
för att vi lever i en tid då det konsumeras och slängs.
Vi kan hjälpas åt att uppmärksamma detta tankesätt som faktiskt inte kostar så mycket.

Ju mer saker vi har, desto mer energi tar sakerna av oss. Vi mår bättre av färre saker som vi vårdar och bryr oss om, slit- och släng är inte hälsosamt varken för naturen eller för människan.

Mer om detta finns det att läsa på Wikipedia
(Har valt att ta bort texten och lägga in en länk istället)Ha en bra kväll
Kram Pella

2 kommentarer:

 1. Hej vännen!
  Vilket jobb du måste ha gjort vid ert förra hus. En trädgård är verkligen något som man måste vårda för att inte ogräs och kraftigt växande växter skall ta över.
  Jag känner också så att jag sitter på en skattkammare och snart vaknar den till liv.
  Vad en sak betyder för mig har aldrig varit förknippat med ett ekonomiskt värde, det är skönheten i själva saken som gör det, vad det väcker för känsla hos mig. Det kan vara en billig sak eller dyrare, men lika värdefullt.
  Skönheten sitter i betraktarens ögon.
  Kul att möta dig Pella.
  Ha en riktigt bra dag.
  Kram

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!