torsdag 11 februari 2010

Jag vill så ett litet frö....

*


Klimatsmart, ekologiskt, miljömedveten, Agenda 21, m.m.

Miljö-Torsdag igen.....

Ibland blir jag så trött på mig själv, för när jag ska skriva om något ämne så ska jag sätta igång med en massa research. Men jag tror att det kan bero på att jag har varit miljöansvarig för Skånes Ridsportförbund på slutet av 90-talet. Men då hette det "kretsloppstänkande" och då arbetade jag mycket med Agenda 21. Det var återvinn, återanvänd. Och gällde på ridskolor och ridanläggningar.
Och då åkte jag runt i Skåne och föreläste. Det var kul och där är jag MYCKET miljömedveten.
Och då gällde det inte bara att gödslet skulle tas tillvara utan även källsortering, miljövänliga rengöringsmedel allt, allt allt!

Fast idag tänkte jag bara göra ett mindre inlägg och ta upp lite om trädgård och fröodling, det ligger kanske långt bort i tankarna när man tittar ut fast det är ju nu det börjar med frösådd och förkultivering.
Och detta med frön. Man blir ju sååååå sugen att köpa frön när man står i kön i mataffären och stället med fröna står där och lockar oss med sina fina bilder. Men är dom ekologiska?
Skulle inte tro det.

För er som inte har en " fröbank" hemma med tillvaratagna fröer från fjolåret och som då inte fått miljögifter på sig eller kommit i kontakt med bekämpningsmedel så finns det att köpa.
Men då kanske det finns någon som tänker:
"Och vad ska jag med det till, jag som inte har trädgård?"
Du kanske har en balkong där man kanske kan odla lite lavendel....


Eller köksfönster där du kan odla dina egna kryddväxter. Tänk vad mysigt att lägga lite färsk egenodlad Basilika på mackan..... mmmmums (tycker i af jag)


Det finns en bra sida där man kan gå in och läsa om ekologisk trädgård

Sen om man vill ha tag på fröer så kan man antingen beställa
eller köpa hos bl a.

Runåbers Fröer
Kitchen Garden

****************
Och som ni kanske har märkt så har jag bytt bakgrund eftersom jag tyckte att den andra var för smal och det kändes "bluddrigt" och rörigt. Vad tycker ni?

Ha det bra,så hörs vi!
Kram Pella

5 kommentarer:

 1. Jag har aldrig tänkt på att frön man köper i affärerna kanske har gifter i sig! Bra att du tar upp det, jag ska vara mer noga nästa gång jag handlar fröpåsar!

  Kram
  Beatrice

  SvaraRadera
 2. Tänk så mycket man inte tänker på - jag har inte alls funderat på hur fröer tillverkas. Själv har jag mest perenner, men jag ska tänka på vad jag köper nästa gång jag köper fröer. Bra att du har länkar med som man kan köpa från.

  SvaraRadera
 3. Du väcker tankar och det är nyttigt.
  När du pratar om bloggen och utseendet så skall jag vara ärlig så kommer jag inte ihåg hur den gamla såg ut.... den här är fin.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 4. TACK TACK TACK för länkarna och ditt inlägg! Nu ska här surfas runt och börja planeras inför årets nya rabatt som ska anläggas!
  Kram Sussie

  SvaraRadera
 5. Vad bra med fröna, försöker köpa många av mina ekologiskt, blir mer och mer. Och ja man kan odla nästan var som. Bara fantasin sätter gränser. Runåbergs är så bra på ekologiska fröer. Har försökt ta tillvara frön ur egen (och parkers, fy på mig)trädgårdar. Ha en fin fin dag./Gela

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!