torsdag 28 januari 2010

Lantliv och miljötorsdag

*

Så var det torsdag igen.

Har inget direkt egenknåpat miljötips att komma med men jag måste
bara få uppmärksamma er om Mandelmanns,
som nog dom flesta känner till vid det här laget , kanske från programmet trädgårdsfredag som gick på tv i våras / somras.

Om inte så finns det en artikel i Lantliv.


Att jag vill berätta om dessa eldsjälar, kan vara för att vi inte bor så långt från denna plats och vet vilken otroligt vacker miljö detta ligger i, och även för att de är fantastiskt att om man vill, kunna ha chansen att få uppleva allt detta, och även att kunna hitta inspiration.

Familjen Mandelmann driver en gård helt i ekologisk anda i Djupadal Rörum på Österlen i Skåne
2002 fick de Region Skånes miljöpris
Dessa två bilder ovanför är lånade från Mandelmanns trädgårdar:s hemsida

Enligt tidningen Lantliv är ett av Mandelmanns ekotips -att handla ekologiskt och årstidsvarierat, exempelvis tomater på sommaren och rotfrukter på vintern.


Jag och min sambo satt bänkade framför "trädgårdsfredag". Och sedan var vi helt enkelt tvungna att prova göra gödningen med nässlor. Ut i hagen och plocka:

nässloråkerfräkenoch vallört


Detta lade man i en tunna som man sen hällde vatten på. Detta fick stå och dra i en vecka innan man kunde använda det. sen fyllde vi bara på växter och vatten allt eftersom,
och så effektiv gödningen var. Men det var bara en lite sak...... varje gång man gick förbi tunnan med gödningen, så luktade det grisurin, men det åtgärdade vi med att ställa tunnan vid gödselstacken.

Vi hade i c:a en kopp koncentrerad gödning i en kanna vatten. Är även ett mycket bra bekämpningsmedel för ogräs i koncentrerad form. Det i princip bränner bort ogräset. Bra att ta bort ogräs t ex mellan kullerstenar, plattor och på singelgångar Jag tog det i en sprutflaska och sprutade på ogräset .

******************************

Så har ni vägarna ner genom Österlen i Skåne, passa på att stanna till i Rörum.
Och ta en ekologisk, kravmärkt och inhemsk fika eller en bit mat.

( bild från Mandelmanns hemsida)

****************************
Tack till Gustav och Marie Mandelmann för hjälpen med uppfräschningen
av mitt dåliga minne gällande "gödnings-receptet" och för lånet av bilder.

*****************************

Kram Pella


4 kommentarer:

 1. Vilket härligt reportage du bjuder på och tack för receptet, skall försöka komma ihåg det, i annat fall så får väl du lägga en bra länk kanske ; ) för oss senila.
  Så fika sugen jag blev, undrar vad det beror på.

  Måste vara härligt att bo i Skåne, längre somrar, bra växtzon mm.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 2. Hej Gudrun.
  Tack för din fina kommentar. "receptet" ligger inte på Mandelmanns hemsida, utan du får kika in här, när du behöver "minnas". Och visst är det härligt att bo i Skåne!
  Kram Pella

  SvaraRadera
 3. japp nässelvatten är hur effektivt som helst! Fast det luktar umpa... men fina blommor blir det :)

  KRam pernilla

  SvaraRadera
 4. Följde också programmet om det härliga paret.... många underbara bilder o blommor i det programmet.... har färgat garn med nässlor jag...:) fick blåa färger..... Kram Annika

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!