fredag 1 april 2011

Blooming Friday- på marken...


Temat i dag för Blooming Friday är På marken. Detta inlägget är om det som står på marken, men inte om blommor ( fast det som utvinns av medkreatörerna kan man ha till att gödsla med)
Denna helgen som var pågick Milamässan i Malmö, tyvärr så missade jag den vilket jag hade velat gå på när vi har gård. men jag blev tipsad av en vän om denna konstnären som gör väldigt udda konst och som jag har fallit pladask för.
Läs texten om Åsa som gör konst av sanitetsporslin.

Bilder och text kommer från Åsas hemsida.


Titel Angus, Charloais 1 och Charloais 2, upplaga 7. 300mm x 300mm
Mitt arbete har i ett första skede handlat om att närma mig ”Djuret”. Och att bjuda in korna i min konstnärliga process. Relationen djur – människa, intresserar mig. I det här projektet har jag även fått ta del av bondens vardag med sina djur, vilket har fördjupat min närvaro i arbetet. Det har också fått mig att inse att ingången till konsten kan vara att i större utsträckning våga utsätta sig för det oväntade mötet. Att inleda en dialog med andra aktörer som inte är självklara inom konstens värld, såväl saltstensproducenter, arbetsledare, som modellörer, glaserare, ugnsbrännare. Fabrikerna rymmer en rad olika spännande verksamheter, stor yrkesskicklighet. Intressanta människor som är berikande och som leder mig in på andra idéer. Viktiga aktörer i det här projektet är ju främst korna, saltstensindustrin och sanitetsgodsfabriken. Det är en utmaning att knyta ihop kraften i en kotunga som angriper saltstenens likformiga sockerbitsform och föra samman det med ett strikt förhållningsätt till ett material, sanitetsgodsporslin – sen tre år tillbaka har jag min ”atelje” på Ifö sanitär, Bromölla. Inte minst ur ett rent hantverksmässigt perspektiv har det varit en utmaning. En fantastisk inblick i ett mycket vackert och lyckat äktenskap mellan två material: gips och porslinsmassa Saltstenen i sanitetsporslin är för mig: frukten av möten. Poesin i livsrummet mellan människa – djur. Något som rymmer något magiskt. Ett människoöga speglat i ett djuröga

Åsa Lindsjö


Charloais 1 upplaga 7


Detta är en utsmyckning jag tillverkat delvis åt Ifö sanitär(upplaga 7 triptyk ex). Jag hade bestämt mig för att inte gjuta fler sanitetsbuddhor när några Ifö anställda gjorde mig uppmärksam på att de glaserar svarta handfat.Svart skulle dessutom göra sig fint i deras nyrenoverade lunchrum. Ni hade helt rätt.Vill ni kika in på Åsas webbsida kan ni gå in HÄR

Och vill ni se mer Blooming Friday så kan ni gå in hos
Katarina på Roses and Stuff

Ha en fin helg!

Kram
Pella

13 kommentarer:

 1. Den näst översta bilden associerar verkligen till svart/vit-brokiga kor (även om "kuberna" endast är vita).
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Snygg koppling till blooming ;)
  Ha det bäst ;)

  SvaraRadera
 3. Sådana tankekedjor du bjuder på idag! Saltstenarna som blir porslin som blir konstverk... härligt!

  Ha en skön helg, kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Kul att du tar upp Åsa och hennes fina skulpturer, så himla enkla men ändå så raffinerade.
  Blev inspirerad av ditt inlägg och tog upp en vän som gör möbler till marken! kram Sophia

  SvaraRadera
 5. Ja, visst är de roliga. Såg sånna i somras på Wanås. Och när jag var på matvandring serverades det faktiskt ostkuber i en sådan tjusig "saltsten". Snyggt!

  SvaraRadera
 6. Vilka underbara former! Ser mjuka och 'goa' ut även om materialet är hårt!
  Ha en riktigt skön vårhelg!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 7. Ai un blog frumos si interesant.Iti doresc o zi buna!

  SvaraRadera
 8. i like cows too.

  SvaraRadera
 9. Lika annorlunda som vackert!!!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 10. Låter spännande :) är det du som står där med korna? Kram Suss

  SvaraRadera
 11. Törs knappt berätta men när jag var liten (måste varit väldigt liten) så låg vårt lantställe mellan kohagar och odlingsfält. Saltstenen låg där ibland helt obevakad och jaa, jag slickade på den. Inte helt fräscht så här i efterhand men härliga minnen från "Koskitabacken" :-)

  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 12. Hej pella!
  Nu får det banne mig bli lite värme här, jag håller på att bli knasig! Tack o lov att man kan värma sig med lite bloggkärlek:-)

  Kram H.
  PS Tack för att du är med i utlottninggen, det gör mig glad! Fint du har länkat, tack!

  SvaraRadera
 13. Så jättehärliga! Först trodde jag det var handfat, då hade jag inte gett mig förrän jag ägt ett.
  Kram

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!