måndag 18 april 2011

Bara vara...

Har varit ledig i fyra dagar och har även tagit lite ledigt från bloggen. Men desto mer har jag varit ute i trädgården och växthuset. Har fått såpass ordning i "innergården" så att jag kan gå och pyssla. Rensat rabatter, flyttat perenner och planterat rosen 'Schneewittchen' som jag hoppas trivs i jorden då det har funnits rosor tidigare i denna rabatt. Visserligen så grävdes de upp för 3 år sedan och så har det stått andra perenner. Och jag bytte ut jorden innan jag satte ner rosen. Har även klippt ner rosorna då jag såg att björkarna har fått "musöron" och klippt ner fjärilsbusken som inte var en buske längre utan träd och i väntan på att bli flyttad, retirerad till en buske.
Rensat rabatter och passade på att ta vara på nässlorna som jag rensade bort, detta ska bli nässelvatten som jag använder som gödning.


Om du vill göra nässelvatten så tar du c:a 2 kg nässlor eller 200 gr. torkade nässlor till 10 l. vatten.


Låt nässlorna ligga i vatten i en vecka och rör i blandningen varje dag för att undvika den obehagliga lukten som bildas då den inte syresätts.


Sila sen av vattnet och viktigt är att spä vätskan 5 till 10 gånger annars kan du "bränna" växterna.
Jag häller över det silade nässelvattnet i tunnan och tappar upp så mycket jag behöver för att sen spä det med antal andelar vatten.

När du vattnar ska du helst göra det på kvällen eller tidigt på morgonen, detta för att undvika stark solljus. För att växterna ska ta till sig av gödningen bör jorden vara fuktig vid tillförseln.

*

Och i dag nynnade jag för mig själv då jag öppnade för hönsen och ankorna ...
släpp fångarne loss det är vår!


Fyllde baljan till myskankorna så att de kunde bada, och jisses vad de tvättade sig. De stod och skakade efteråt så blöta var de. Ville hålla om dem och det hade jag gjort om de var lite tamare. Fast de tycker nog ändå att det är okej att ha mig i närheten, de går och lullar runt och viftar på skjärten. Precis som en hund viftar de. Och så så fina de blev efter sitt bad.
Gillar deras frilla skarpt!! :0)

Hönorna myste runt i trädgården ... lite väl mycket!
De skulle också tvätta sig.. i rabatterna!!
NEEEEEJ!
Det var inte okej, men några höll sig nere i "dungen" intill den nya stengärdet.


Och det som är så kul är att det i år har kommit både vit-och gulsippor, faktum är att det börjar att komma lite vårblomster där.

Kan vara att vi rensar bort löv och ris, vilket vi inte har gjort tidigare ( återkommer till det)


Jag har fått 3 Awarder... :0)
KUL! och alla samtidigt!


Den får man om man har under 100 följare och för att uppmärksammas. Fick den av Beatrice som har bloggen Rose de Chine och Suss & Kai med bloggen Vår!
TUSEN TACK!!

Jag skickar den vidare till Er ALLA som inte har nått upp till 100 följare.

Fick även en till award av Suss & Kai ( tack så mycket! :) ) där man ska skriva 8 saker om sig själv....... jag återkommer om det... :)


Ha en fin påskvecka,

Kram
Pella


17 kommentarer:

 1. Du är ju flitig som en liten myra eller som ett bi - välj själv:-)

  Så härligt att du fått sippor och dina fjäderfä verkar ju också att frodas...

  Kramkram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Hej du, vilka härliga tegelstenar du hittat. Och den rosa persikoblomningen är ju helt fantastisk!! Hoppas mina snart blommar men de får nöja sig med att leva under bar himmel så det lär nog dröja en stund.
  Nässelvatten såg att mina nässlor hade börjat komma upp så nu är det snart dags för nässelsoppa.
  Hoppas du får en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 3. Grattis till awarderna! Ankorna är roliga, ser verkligen ut att njuta av att bada. Tunnan du har nässelvatten i var fin. Här blir nässlorna mat än så länge, soppa, lasagne, omelett och alla barnen äter det! kram Sophia

  SvaraRadera
 4. Nu blirjag riktigt avis... den dunken skulle jag kunna betala vad som för. Jag gjorde nässelvatten på mina torkade nässlor och har det till allt. En slurk till mig och en till växterna.
  underbart liv du lever.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder från lantlivet! Jag tror jag flyttar hem till dig... ;-) Det ser så MYSigt ut med de där MYSkankorna som vårbadar!

  Vilken vacker tunna du har till nässelvattnet! En sån skulle jag gärna vilja ha! Var hittar man en sån? Har aldrig prövat att göra nässelvatten. Men då skulle man behöva en sån där tunna först... ;-)

  Grattis till alla awarder! Dem är du verkligen väl värd!

  Njut nu av det härliga vårvädret! Själv önskar jag att jag var ledig, men jobbet kallar...

  Vår- och påskhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 6. Oj så inspirerad jag blev av ditt inlägg. Längtar hem till växthus och trädgård även om vintern är kvar hos oss ännu. Och tänk att få släppa ut hönsen....längtar'
  Ha en bra dag
  Helena

  SvaraRadera
 7. Så mysigt med ankorna och hönorna....och så mysigt för dom att komma ut ;))
  Ha det bra och grattis glömde jag ju skriva....

  SvaraRadera
 8. Härliga tid!
  Jag har ledigt nu och jag bara njuter. Inte njuter så att jag slappar, nä, för mig är trädgårdsarbete njutning. Det är det nog för alla trädgårdsälskare, eller?
  Nässelvatten brukar jag också göra men jag har ingen så fin anläggning till det som du har.

  Kramar!

  SvaraRadera
 9. Vilka rpliga bilder när myskankan badar och den efter badet :) kram Suss

  SvaraRadera
 10. sådana ljuvliga bilder...lantligt..skönt..åh..jag blir knasig....nässelvatten..så fint..det hade jag jämt till mina rabatter ..det växte otroligt..kul att följa din blogg..kram karina

  SvaraRadera
 11. I dag har jeg også lavet brændenældevand. Mine beholdere er dog ikke så fine som dine. Jeg må vist have øjnene på stilke næste gang jeg går på loppemarked, for de er da både smukke og praktiske.

  God påske
  Birgitte

  SvaraRadera
 12. Så mycket kuligt du har hunnit med! Nässlor tänkte jag oxå plocka men för att göra härlig god soppa på.. det är ju såååå gott!

  Önskar dig en riktigt fin påskvecka!
  Kram Liv

  SvaraRadera
 13. Så fina bilder på nässelsoppan:-) Jag har också en sån där zinkbehållare för samma ändamål, köpt på loppis (i Skåne faktiskt)
  Glad Påsk! kramkram H.

  SvaraRadera
 14. Gud så mycket vackert här inne!

  SvaraRadera
 15. Härligt inlägg!!!

  Du har något att hämta hos mig! Påskkram

  SvaraRadera
 16. Vilket härligt inlägg!! Myskankorna var ju för fräcka och din nässelvattentunna var ju fantastiskt fin. Grattis till alla awarder, du är värd dem alla.
  Kram och Glad Påsk

  SvaraRadera
 17. Härliga vår!
  Underbar tid när allt vaknar till liv!
  BIlderna du bjuder på är som ögongodis!!!
  Påskkramar Mimmi

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!