onsdag 14 december 2011

En liten tanke på vägen...


I går var vi på Luciafirande i sonens skola, då skolan i te har någon aula eller gymnastiksal att vara i så firas Lucia i kyrkan, och säga vad man vill om vara eller icke vara i kyrkan så tycker jag om den traditionen.


Denna bilden tog jag den 3:e december i fjol, och visst kan jag medge att jag saknar detta underbara vinterlandskap ( med tanke på det förra inlägget ) (-:
Och vi får hoppas på att fi i alla fall får lite snö eller åtminstone vacker rimfrost till jul.


Liten tanke på vägen...
När livet ibland ger mer än du kan klara, när 24 timmar inte räcker till, minns då syltburken och ölet. 
En professor i filosofi står framför sin klass, med några saker framför sig på katedern. När lektionen börjar lyfter han, utan att säga något, fram en stor och tom syltburk, och fyller den med golfbollar. Han frågar sedan studenterna om burken är full. De nickar jakande. 
Så plockar professorn upp en låda med små färgade kulor och häller dem i burken. Han skakar burken lätt och kulorna finner vägen till hålrummen mellan golfbollarna. Igen frågar han studenterna om burken är full. De nickar jakande igen. Professorn tar då upp en påse med sand och häller den i burken. Självklart fyller sanden hålrummen mellan golfbollar och kulor. Återigen frågar han studenterna om burken är full och studenterna svarar med att rungande JA. Professorn plockar då fram en stor burk öl från under katedern och häller hela innehållet i burken, vilket effektivt fyller upp hålrummen mellan sandkornen.
Studenterna börjar nu skratta. Nu, säger professorn när skrattet lagt sig, ponera att denna burk representerar ditt liv. Golfbollarna är de viktiga sakerna i livet, din familj, dina barn, din hälsa, dina vänner, dina favoritsysselsättningar, saker som om allt annat försvann, och bara de sakerna återstod, så skulle ditt liv fortsatt vara fullständigt. De små kulorna representerar de andra sakerna som betyder något, ditt jobb, din bil, ditt hus. Sanden är allt annat, de små sakerna. Om du först häller sanden i syltburken, fortsatte professorn, blir det ingen plats till golfbollarna och småkulorna.
 Det samma gäller i livet. Om du spenderar för mycket tid och energi på de små sakerna, får du aldrig plats till de sakerna som är viktigast för dig. Koncentrera dig på de saker som är viktigast i ditt liv. Lek med barnen, ta dig tid till motion, bjud ut din kära på middag, spela 18 hål till. Det blir alltid tid kvar till att städa huset och kasta soporna. Ta hand om golfbollarna först, det som verkligen betyder något. Prioritera. Resten är bara sand. En av studenterna sträckte upp handen och undrade vad ölet representerade. Professorn log. Jag är glad att du ställde den frågan. Det visar bara att hur fulländat ditt liv än kan verka, finns det alltid plats till en öl! 
Ta vara på dagen...
 
Kram Pella
 

4 kommentarer:

 1. Visst är det fint med Lucia (eller annat i kyrkan. Det är en vacker och stämningsfull lokal. Tycker jag i alla fall. För mig betyder kyrklokalen inte något speciellt men jag går gärna dit på tex avslutningar, julkonserter eller liknande just för stämningen.

  Så klokt det där andra du skrev!

  Kramar!

  SvaraRadera
 2. Haha....vilken tankeväckande historia som avslutades med ett gott skratt..
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 3. Men Pella! Vilken helt underbar vinterbild! Jag lääängtar också efter vinter och kallt. Gillar INTE det väder vi har nu!
  Kramar!

  SvaraRadera
 4. En sån härlig historia, den ska jag komma ihåg!
  Ha det gott /maja

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!