måndag 30 maj 2011

Recept på...

...en lyckad dag och en frösådd.

I går var det mors dag, och vad passade bättre än att mammorna fick lite tid att umgås. Så min väninna Maria och jag åkte med våra barn till Fränninge plantskola och frossade bland alla härliga blommor. Vi köpte med oss blommor för att plantera och arrangera utanför Marias hundsportsbutik.
Det var så skönt att sitta på trädäcket och plantera och snicke-snacka i solen som tittade fram bakom molnen. medan barnen lekte.

Det blev även tid till växthuset där jag pysslade med omskolning av plantor, har fått gurk- och Squashplantor av Heidi som tränar hund med min sambo Roland.
Den ena Chiliplantan som jag fick av Sophia blommar nu så fint...
( Tack ännu en gång för att ni har räddat min grönsaks-säsong)


....och min egen likaså...

Och äntligen så har Penséerna i det stora zinkkaret börjat att blomma rejält.

Och på tal om hund, så har jag "recyclat" lite från hunderiet.
Då det är spårtävlingar så markerar man ut var spåren ska ligga och det gör man med pinnar.
Roland hade tagit hem en massa sådana efter deras tävlingar.... och tänk att de passade PRECIS PERFEKT till mina pallkragar där jag skulle så olika sorters Mangold....... :o)

(klicka på bilden nedanför så ser man det bättre)

Det blev en fint inramad sådd och lätt att lägga ut fröna och sen täcka över.

Ha det fint!

Kram
Pella

onsdag 25 maj 2011

Växthus-skatter & växthus-katter...

Köksträdgården växer fram så sakta, har valt att odla det mesta i pallkragar. Ett bra sätt att se om det fungerar. Blir glad när jag ser att mandelpotatisen frodas, då det var någon som sa att de är svårodlade. Nu får man ju hoppas att det inte bara är blasten som växer.

Jag hade lite otur med mina frösådder och Sophia erbjöd mig lite tomat- och chiliplantor.
Jag körde ner till henne i lördags och fick se deras underbara trädgård fylld av idéer och visioner. Förstår nu varför Sophia tar så underbara bilder. De bor så otroligt vackert!
Bonus var ju att få se deras lilla nyfödda hingstföl.
Tusen tack Sophia
Så tomatplantorna är guld värda och 'Nyagous' och 'Sibirjak' har nu planterats in i växthuset ihop med mina två enda lyckade sådda ' Gold Nugget'.

Och chililplantorna får sällskapa min andra planta som jag förbarmade mig över på lanthandeln då den stod och slokade. Den har visat mig tacksamhet med att ge mig många chilifrukter.


Och några som trivs i såbänken och gärna lägger sig där och myser är Molly och Manilla.
De är som lång och lerhalm.


Och äntligen så har jag gjort vid trädgårdsmöblerna och oljat in dem, så de får hänga med en säsong till.Ha det gott!

Kram
Pella

onsdag 18 maj 2011

Säsongstart i växthuset...

...och färdigställt.
Känns skönt.
I dag hjälptes sonen och jag åt att spola och skura golvet. Det är en sådan fräsch känsla och så blir det lite eko då damm, jord och grus spolas bort och ersätts av vatten., lite som i ett bad. Man blir lycklig!


Det jag visar i detta inlägget är mer inteiörbilder då jag inte har skolat om och införskaffat fler plantor.

Sett från dörren...Sittdelen i växthuset...


Fikonträd och en av vinrankorna mixar med lite rekvisita från svunna tider...

En gammal fruktpress i förgrunden...

Denna sittdel är temporär då den ska flyttas ut så småningom utanför växthuset, här stod det tidigare en såbänk men jag tog bort den i veckan då träet var murket. Vet ej om jag ska bygga någon ny, därav lite järn här och där som sticker upp...

Bakom denna sittplats är såbänken som går i ett T...

Och under aprikosträdet , längst in i växthuset är planteringsbordet och krukförvaringen. Måste erkänna att det är rätt mysigt och stå under aprikosträdet och skola om plantor.Och i dag har det varit ett riktigt okej väder utan regn, och då växter och planteringar har fått en chans att torka upp.
Här är arrangemanget på farstutrappen med mina Black Mollysar som har fått flytta ihop med en Pensée och några rosa Lobelior...

Och Myskankorna är i full gång med sitt arbete att hålla trädgården ren från mördarsniglar...

Och i söndags hade jag namnsdag och mannen överraskade mig med ett vackert keramikhuvud i form av ett Riesenschnauzerhuvud, gillar det massor! Ingen dålig present med tanke på att vi har Riesenschnauzerkennel...Ja, det var ett låååångt inlägg i dag och ni fick en rejält guidad tur i växthuset. men det är lite lättare att visa det när alla fikon- och persikoträdet, vinrankorna och minikiwin inte har blivit så stora.

Ha det fint!

Kram
Pella

måndag 16 maj 2011

Pioner och Pioner...

Min sambo Roland fick som tack för ett utfört arbete i deras hundklubb bl a en bukett som direkt föll mig i smaken, och A som binder det är så duktig på detta.
Buketten innehöll Hortensia, Pionknopp, Ormbunke och prydnadsgräs.
Så enkelt och så fräsch...
Och på tal om Pioner, så växer den invid huset så det knakar. Jag gjorde ett stöd av tegelstenar...


...men det räcker inte till då denna pionen har blivit rejält hög.


Och Jag vägrar att ha de gröna stöden här, då jag inte tycker att de passar in.
Lurade först på om man skulle binda ihop rostiga armeringsjärn, men så kom jag att tänka på att Hasselfors har riktigt snygga stöd som hade gått fint ihop med teglet och den vita bondpionen som skiftar i rosa

Stödet är gjord i svartbetsad furu, och det jag gillar med den är att den är stängd runt om...


Och så snyggt med oxidsvart flis (även den från Hasselfors) i rabatten runt tegelstens-stödet. Den lyfter ju fram blommorna otroligt snyggt!


Japp!

Detta får bli mitt nästa projekt.... hoppas jag :))

Gå gärna in på Hasselfors hemsida om du vill se fler produkter.
(Bilderna på produkterna är lånade från deras hemsida)

Ha det gott!

Kram
Pella

lördag 14 maj 2011

Det verkar bli bra...
( Tulpanen Angelique)


...än så länge i den " nya" rabatten som jag grävde fram ur sina gömmor och lade om helt och hållet. Satte lite lökar i höstas för att se hur de tar sig och trivs.


Rabatten sett bakifrån vid träden som står bakom.
Där växer just nu vit och blå Förgät mig ej. Hittade den via sortent på ett annat ställe nere i parken som jag flyttade, och den stortrivs och har frösått sig. Och nu har det dykt upp lite rosaskiftande Förgät mig ej i rabatten.
Bland dem kommer så småningom fingerborgsblommor upp.


Framför växer tulpanerna Angelique som är så vacker med sina ljusrosa kronblad som skiftar i grönt. Lite pionaktig med sina täta kronblad.

Och bland den är Löjtnadshärtat på väg upp.

Sedan snett framför Angeliquen växer tulpanerna New Design som sedan kommer att avlösas av vit bondpion. och sen till hösten av kärleksört.Framför New Design växer Humleblomster som även finns på fler ställen i rabatten. Denna sorten jag har är en vild sort som jag har lyckats flytta från hagen där den växer vilt.
Mellan Humleblomster, New Design och fågelbadet har Krypblågullet kommit upp, tycker att den blekblåa färgen är så vacker och Gråklockan lutar sig mot den och hamnar i samklang.Och nedanför har några dvärgpenséer frösått sig, de får sällskapa gullvivorna som är de enda gula blommorna i denna rabatten.


Tycker att det är spännande att få följa en helt ny rabatt och se om jag har lyckats.
Fortsättning följer....

I påskas så hade Sophia Callmer med bloggen Sophias Trädgård sin utställning på Gimlelund. Jag fick inte ihop tiden för att besöka utställningen men så i måndags så träffades Sophia och jag hos Jon och Pia på Gimlelund. Jag fick kika på Sophias och Jons alster. och så kul att få träffa sina grannar på detta viset. Och tack till Er för att jag fick komma på efterslänten.

Och så måste jag även berätta om att Sophia numera driver kulturmagasinet

Österlen 360°


Så ni som bor i Skåne får hålla utkik efter den.

Kram Pella


.... nu är det dags för lite ogräs-rensning.....